MATKA MIKKELIIN
 

Keski-Suomen Radioamatöörit ry:n OH6AD/OH6AW/OH6K kevätretki – yhteistyötä yli läänirajojen

 

Idea kevätretkeen syntyi jo viime vuoden puolella ja täksi vuodeksi se asetettiin kerhon toimintasuunnitelmaan.  Alun perin tutkimme mahdollisia vierailukohteita ja päädyimme Mikkeliin Viestikeskus Lokkiin. Tästä alkoivat yhteydenotot Mikkelin radiomatöörikerhon OH4AC suuntaan, josta saimme mukavat tervetulotoivotukset. Ajattelin samalla, että matkaan voisi lisätä myös muita käyntikohteita ja mieleeni tuli kilpailumiehenä ”lähes” matkan varrella oleva OH5LF:n kilpailuasema Sysmässä – siispä yhteydenotto Kariin. Täytyy myöntää että allekirjoittanut teki varmasti järjestelypuolella kaikki mahdolliset virheet, mutta loppujen lopuksi reissu saatiin kuin saatiinkin tehtyä.

 

1. pysäkki - OH5LF

Lähtö Vaajakoskelta tapahtui aamun sarastaessa ja ensimmäiseksi käyntikohteeksi olin valinnut Karin, OH5LF kilpailu-qth:n Sysmässä, joka on varmasti yksi tehokkaimmista kilpailuasemista OH-maaperällä. Pyrimme tutkimaan aseman viimeistä johtoa myöden, sillä kerhomme on tänä vuonna myöskin aloittanut oman kilpailu-qth-projektin. Kyllähän siinä Maakunnan miehillä kuola valui suupielistä tarkkaillessamme kolmea stakattua KT34XA:ta sekä kahden 40m:n yagin stakkia. Visiittiin kuului myös 160m:n vertikaalin sekä lanka-antennien tarkastus. Saimme paljon erilaisia vinkkejä kilpailuaseman rakennukseen Karilta ja ehkäpä joitakin ratkaisuja tulemme itsekin käyttämään tulevaisuudessa. Lähtiessämme sain vielä Karilta lainaan joitakin ”sotasalaisuuksia” kytkennöistä yms. joita tulemme varmasti tarvitsemaan. Karin qth:ta voisi nimittää vaikkapa ”kontestimiehen pyhiinvaelluspaikaksi”.
 

 

2. pysäkki – OH4AC

Seuraavaksi olin sopinut Juken, OH4QJ kanssa tapaamisen Mikkelin kerholla, sillä Mikkelin kerho oli ystävällisesti luvannut toimia organisaattorina Viestikeskus Lokin suuntaan. 2m:n repeaterilla saamiemme ohjeiden mukaan löysimme suhteellisen kivuttomasti OH4AC:n ”kotikentälle”. Yllätys oli positiivinen, OH4AC:n väkeä oli paikalla mukava määrä ja kahvitarjoilukin oli järjestetty – kiitos emännälle. Tutkailimme kerhohuoneistoon kerättyjä antiikkiradioita sekä tietenkin tällä hetkellä käytössä olevaa asemaa. Kahvia juodessamme jutustelimme niitä näitä. Samanlainen tilanne tuntuu muuten olevan molemmilla kerhoilla, sekä OH6AD:lla että OH4AC:lla, että aktiivisia kerholaisia on vain noin parikymmentä. Saimme matkaamme OH4AC:n 40-vuotishistoriikin vuodelta 1998. Kiitos muuten ideasta, ehkäpä meilläkin olisi aika tehdä ”uudistettu versio” omastamme.
 

 

3. pysäkki – OI4PM

Mikkelin kerholta lähdimme sitten paikallisten hamssien opastuksella Päämajan Viestikeskus Lokkiin, jonka nykyinen radioamatööriaseman tunnus on OI4PM. Monet ovat varmaankin kuulleet kyseisestä asemasta, itsekin olin onnistunut kyseisen aseman workkimaan aiemmin. Mikkelin kerho oli reserviläisten avulla saanut järjestettyä meille oman aukioloajankohdan, sillä näyttelyn avajaiset tämän kesän osalta olivat vasta tulossa. Saimme siis VIP- luokan kohtelun. Museo sijaitsee samalla paikalla kuin sodan aikanakin, tosin entisöintiin on käytetty varmasti valtava määrä resursseja. Museossa oli nähtävillä lähestulkoon kaikkea mitä sen ajan viestikeskukseen kuuluu, salauslaitteista käsivälitteisiin puhelinkeskuksiin. Täytyy myöntää että kun kytkentäkarttoja tutkiskellessa tuli todettua useaan otteeseen että onpahan tännekin vedetty aikanaan kaapeli jos toinenkin.Tällaisissa paikoissa arvostus sotiemme veteraaneja sekä lottia kohtaan kasvaa entisestään, sillä kuten arvata saattaa, ovat ympäröivät olosuhteet siihen aikaan olleet kyseisessä Viestikeskuksessa melko heikot. Keski-Suomen Radioamatöörit ry suosittelee käyntiä Viestikeskus Lokissa!
 

 

4. pysäkki OH4MM

Matti, OH4MM pyysi meidät vielä paluumatkalla vierailemaan omassa QTH:ssa Muinolan mäelle. Kuten arvata saattaa, porukan katseet nousivat kohti korkeuksia – antennien suuntaan. Tarkastimme aseman tarkkaan ja Matti kertoili seuranneensa Jyväskylän APRS- digipeateria. Matkaa kuitenkin tulee Matin QTH:sta kohtuullisesti, joten tuntuuhan tuo Jyväskylän APRS-digipeater hyvin toimivan. Matin luona meille järjestettiin myöskin kahvitarjoilu – kiitos emännälle. Selvityksenä sen verran, että Matin QTH on varmasti monen hamssin unelma-qth. QSO kulkee bandilla kuin bandilla, tästä osoituksena se että Matin qth:ssa sijaitsee muutama 70cm/9k6 node sekä 2m:n node. Hyvin tuntuu pelittävän… tätähän kautta mekin Jyväskylässä olemme pakettiradioverkon jatkeena.

 

 

Kiitoksen sanat

Kiitokset OH5LF:lle, OH4QJ:lle, OH4MM:lle sekä muulle OH4AC:n väelle mielestämme onnistuneesta retkestä entiseen OH4-piiriin. Jos olette joskus tekemässä retkeä Jyväskylään tai liikutte muuten vaan alueella niin tervetuloa vierailemaan kerhollemme Monitoimitalolle. Lupaamme keittää kahvit ja tarpeen vaatiessa voimme toimia oppaina Jyväskylän alueella. Tervetuloa myös muutkin kerhot sekä yksittäiset amatöörit – kerhomme on auki maanantaisin klo 19.00 jälkeen tai sopimuksen mukaan.

 

Mitä opittiin?

Voi pojat, opittiin vaikka mitä. Kuulimme, näimme ja koimme, mutta tärkeimpänä voidaan mainita että yhteistyöllä tällaisetkin reissut saadaan toteutettua parhaiten. Ehkäpä kerhojen sekä yksittäisten hamssien yhteistyötä voitaisiin vieläkin kehittää lähestulkoon joka puolella Suomea. Nämä olivat vain alkusoittoa. Liiton ohjaajat ja managerit – herätys!

 

Keski-Suomen Radioamatöörit ry:n puolesta
Jarno Savonen, OH6NJ