Keski-Suomen Radioamatöörit ry,
mukana Vapaa-ajan 2001 messuilla Jyväskylässä - nyt jo perinteiseen tyyliin

 

Kerhomme toimintasuunnitelmaan lisättiin myös kuluvalle vuodelle osallistuminen Jyväskylän suurimpiin messutapahtumiin kuuluville Vapaapäivät-messuille 30.3 - 1.4.2001. Syy, miksi olemme vuodesta toiseen valinneet estradiksemme juuri Vapaapäivät-messut on siinä, että kyseinen messutapahtuma on tarkoitettu koko kansalle, ammattiin tai ikään katsomatta. Väkeä messuilla vierailee vuosittain 15000 - 20000 henkeä. Alunperin syy miksi olemme lähteneet voimakkaasti markkinoimaan omaa harrastettamme oli siinä, että kursseille ilmoittautuneiden määrä kävi välillä nollassa, eli kurssia ei voitu Jyväskylässä järjestää yleisöpulan vuoksi. Jotain siis oli tehtävä ja nyt tämä tehtävä on otettu osaksi kerhon jokavuotista aktiviteettiä. Olisiko myös muilla paikkakunnilla syytä tehdä samoin? Kuinka monella paikkakunnalla yleensä ottaen enää kursseja järjestetään vuosittain? Ilmoitus sanomalehdessä on tolkuttoman kallis ja löytävätkö halukkaat sen postimerkin kokoisen ilmoituksen radioamatöörikurssista? Toinen vaihtoehto sanomalehdelle voisi olla kylän suurin messutapahtuma, aivan kuten meillä. Tosin työtähän se vaatii huomattavasti enemmän ja kolmen päivän vieton messualueella. Ainakin me olemme täällä Jyväskylässä tehneet parhaamme radioamatööriharrasteen jatkuvuuden eteen ja jos se ei riitä, on vain hyväksyttävä se tosiasia, että radioamatööriharrastus ei välttämättä enää ole niin eksoottinen harrastus kuin se takavuosina on ollut. Mehän emme halua uskoa näin - emmehän?

 

Valmistautuminen messuille tapahtui tänä vuonna suhteellisen leppoisissa merkeissä. Ennakkotyö tehtiin edellisvuosien tapaan ja sopimukset sekä vakuutuskirjat allekirjoitettiin jo hyvissä ajoin. Varsinainen messupalaveri kutsuttiin koolle messuviikonloppua edeltävänä maanantaina, jossa sovittiin tehtäväalueet sekä määriteltiin kuka tuo mitäkin kalustoa paikan päälle. Täksi vuodeksi haluttiin kiinnittää erityistä huomiota messuosaston sijaintiin messualuella. Halusimme paikan vilkkaan kulkuväylän varrelta ja se myös saatiin. Kaapelin ulosvienti saatiin toteutettua messujärjestäjän myötämielisyydellä. Tavoitteena tänä vuonna oli tehdä onnistunein messutapahtuma OH6AD:n historiassa ja tähän pyritään joka vuosi sillä aina löytyy jotain parannettavaa. Yksi "peikko" joka pyöri mielessä oli se, että kuinka saamme väkeä paikan päälle, sillä samaiselle viikonlopulle oli tiedossa massiivinen PEPA-harjoitus, johon kerhomme osallistui yli 10 hengen voimin. Onneksi pelko osoittautui turhaksi ja onnistuneella tehtävien jakamisella saimme molemmat tapahtumat hoidettua kunnialla kotiin, ainakin toivomme niin. Alkuperäinen tarkoitus oli myös esittää messuosastolla harjoitukseen liittyvää APRS-paikkatietoa, mutta tällä kertaa sekin meni sananmukaisesti harjoitteluksi.

 

Täytyy myöntää, että suoritusajat sekä rakennus- että purkuvaiheessa ovat petraantuneet vuosi vuodelta, kaksi vuotta aiemmin rakentaminen aloitettiin jo tiistaina. Tähän luotettiin ja tänä vuonna varsinaisen messuosaston rakentaminen alkoi torstai-iltapäivällä ja sitä jatkettiin aina puoleenpäivään perjantaita asti, jolloin varsinainen messutapahtuma lähti käyntiin ja ensimmäiset messuvieraat laskettiin irti. Tavaraa messuosastolle vietiin runsaasti ja kuljettamiseen tarvittiin mm. peräkärryjä sekä pakettiautoja. Varsinainen messuosaston kalusto koostui runsaasta määrästä esittelymateriaalia, HF-asemasta, VHF-asemasta, APRS-asemasta, pakettiradioasemasta, YLE:n teksti-TV:stä (sivu 590) sekä SRAL:n esittelyvideosta. Paikalle kyörättiin myös kansalaisten ärsykkeeksi pumppu sekä kovaääninen summeri. Messuosaston yläpuolelle roikkumaan ripustettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kahden metrin yagi. Oheismateriaalia oli paikalla julisteiden sekä QSL-korttien muodossa.

RA-toimintaa esitteleville radioamatööreille annettiin ilmainen parkkilupa, kulkulupa sekä toivottiin aimo annosta huumoria matkaan. Lisäpotkua antoi pöydän alla sijainnut Vichykori. Lisäksi makeistehdas Panda saatiin mukaan sponsoroimaan messuosastoamme. Eikös sen palkinnoilla saa koirankin istumaan?

Ihmisten mielenkiintoa pyrimme herättämään äänekkäällä CW-qsoilulla. CW:n ääni tuntuu olevan edelleenkin sellainen, joka pysäyttää useat ihmiset hetkeksi ihmettelemään. Lukuisia kertoja myös vanhat sähkötyksen kanssa tekemisissä olleet jäivät muistelemaan menneitä aikoja. Kysymysmerkkejä ihmisten päiden päälle aiheutti lisäksi UTC-ajassa ollut kellomme.

 

Ongelmia tuntuu vuosittain aiheuttavan hieman varovainen suomalainen luonne. Moni ihminen pysähtyy kiinnostuneena katselemaan messuosaston tapahtumia, mutta monikaan ihminen ei kuitenkaan uskalla tulla kysymään lisätietoja tai ottaa tarjolla olevia materiaaleja. Joskus olen itsekin uskonut siihen, että ihmiset ottavat kaiken mitä ilmaiseksi saavat, mutta näin ei tunnu olevan. Liekkö vieraatuneisuutta aiheuttaa se, että mm. Radioamatöörilehti ei ulkoasussaan häpeä lainkaan muiden aikakauslehtien rinnalla, joita on muualla messualueella myytävänä lukuisissa eri myyntipisteissä. Seuraavan kerran täytynee lehtipöydän päälle laittaa jokin kyltti kuten: "Ota niin paljon esitteitä kun jaksat kantaa - ei maksa mitään!".

 

Mr Murphy tuntui seuraavan meitä bandien suhteen edellisvuosien tapaan, tänä vuonna auringon massiivinen aktiviteetti sattui juuri kyseiselle viikonlopulle. Kotimaan QSO:t onnistuivat ainoastaan 40m:llä ja ulkomaille onnistuimme pääsemään ainoastaan 20m:llä. Antennina oli G5RV, jota tunailtiin eri bandeille virittimen avulla. Kaikesta huolimatta saimme täytettyä workittujen maiden julistetta kiitettävään tahtiin, joten niille jotka tulivat kysymään minne milloinkin yhtettä on pidetty pystyimme heti näyttämään mitä olemme saaneet aikaan - siis messuosastolta.

Huonot kelit ovat asia johon ei pysty vaikuttamaan, mutta siihen kannattaa kuitenkin varautua. Itselleni heräsi tänä vuonna idea, että ehkäpä viemme ensi vuonna tietokoneen, jossa on Morse-ohjelma. Se on ainakin väsymätön titaaja. Pelkän CQ:n ääni tympäännyttää nopeasti sekä kuulijan, että itse operaattorin.

 

QSL-kortit tuntuvat edelleenkin kiinnostavan ja etenkin OH9-piirissä käytössä ollut Joulumaa - Santa Claus Land - kuvan omaavat kortit (kts. RA 12/99 ja 1/00). Tarvetta korteille olisi kuuleman mukaan edelleenkin ja he pyysivät apuamme tämänkin vuoden messutapahtumassa. Jos haluat, että korttisi komistaa korttikeräilijöiden kokoelmissa, voit lähettää korttisi kerhomme osoitteeseen: Keski-Suomen Radioamatöörit ry, OH6AD, PL 109, 40101 JYVÄSKYLÄ. Toimitamme kortit eteenpäin. Joskus tuntuu siltä, että radioamatöörien QSL-kortteja arvostetaan enemmän harrasteemme ulkopuolella, olen näet joskus nähnyt kyseisiä kortteja jopa myytävän eri tapahtumissa.

 

Kiitos kaikille niille jotka olivat mukana toteuttamassa onnistunutta viikonloppua joko messuosastolla tai PEPA-harjoituksessa. Kiitos myös Suomen Radioamatööriliitto ry:lle materiaalista sekä taloudellisesta tuesta.

 

Jarno Savonen, OH6NJ