Kerhon historia

Kerhon historiaa

Jyväskyläläistä radioamatööritoimintaa 70 vuoden takaa!

Ensimmäinen maailmansota oli käyty ja elämä Suomessa oli hyvin rauhatonta, eikä aika ollut kovin myönteistä radiolaitteiden hallussapitoon. Kaikesta huolimatta joukko innokkaita harrastajia aloitti kokeilunsa Jyväskylässä. Joukossa oli kelloseppämestari Edwin Kytölä (OH6NA). Hän oli rakennellut erilaisia kohereeri-ilmaisijalla toteutettuja vastaanottimia ja aloittanut myös lähetinkokeilut. Kokeilujen takia myös virkavalta ajoittain kävi seuraamassa tapahtumien kulkua.

historia3Toiminta pääsi rauhoittumaan vasta elokuussa 1921, kun valtioneuvosto antoi Nuoren Voiman Liiton radioyhdistykselle oikeuden järjestää radioamatööritoimintaa Suomessa. Pauli Korhonen (-6NE) aloitti oppipoikana Kytölän liikkeessä ja joutui näin tiiviisti harrastukseen mukaan. Kokeiltuaan yhdessä mestarinsa kanssa erilaisia laitteita myös Pauli oli valmis itsenäisesti aloittamaan radioamatöörin uran. Jäseneksi NVL:oon hän pääsi esittelemällä vastaanottimensa, johon hän oli itse joutunut tekemään komponentteja, mm. kondensaattorit.

Tuolloin kirjoitettiin vuosiluvuksi 1924 ja Paulin kertoman mukaan oli tuolloin Jyväskylän lyseossa NVL:n teknillinen harrastuspiiri, ja myös oppilaat puuhailivat radiokerhon aikaansaamiseksi. Mitään pitempiaikaista hankkeesta ei syntynyt, eikä monestakaan radioamatööriä tuolloin tullut, mutta mahdollisesti myöhemmin.

Koska Jyväskylässä oli kuitenkin harrastajajoukko kasvanut, alkoi olla tarvetta yhdentyä. Vuonna 1925 oli aika perustaa radioyhdistys. Tämän yhdistyksen tavoite ei ollut aivan sama kuin tämän hetken radioamatöörikerhoilla, koska oli syntynyt tarve aloittaa myös yleisradiotoiminta. Perusrungon tälle yhdistyksen koostumukselle antoivat radioamatöörit P. Korhonen (-6NE), E. Kytölä (-6NA), K. Heinonen (-6NK) ja G. Angervo (-6NF) sekä Hänninen, Kerttunen ja H. Ollilainen.

Syyskuussa alkoivat sitten lähetykset ja asiasta innostuivat niin Keski-Suomen Radioyhdistyksen jäsenet kuin kuuntelevat kaupunkilaisetkin. Studiona toimi elokuvateatteri, ja esiintyjinä oli suurin osa silloisista jyväskyläläisistä puhe- ja laulutaiteilijoista. Radioaseman teho oli n. 250 W ja anodijännite 800 – 1000 V, joka muodostettiin omalla tasavirtageneraattorilla, koska kaupungin historia2jakoverkko oli tuolloin 2 x 250 V tasavirtaa. Antennina oli ns. rysäantenni, jonka nimi kertoo sen muodosta. Aikanaan tämä harrastuspohjainen radiolähetystoiminta alkoi hiipua resurssien puutteeseen ja toiminta jatkui hyvin pienimuotoisena Paulin (-6NE) toimesta.

Pauli oli siirtynyt puhelinyhdistykseen töihin ja joutui uuden keskustekniikan vuoksi käymään kurssituksessa Helsingissä, jossa hän oli ottanut puheeksi radioasemansa Fazerin musiikkiliikkeessä. Sieltä hän oli saanut lähetyksiään varten äänilevyjä ja liike tietysti mainosta – elettiin kaupallisen radion aikakautta. Paikallinen parturituttava lainasi gramofonin aseman käyttöön ja niin tuli kuunteluraportteja kuulluista fokstroteista ja Lentäjän valssista Tukholmasta saakka.

historia1Toimintaa jatkui tällä Kauppa- ja Asemakadun kulmassa sijainneella radioasemalla aina vuoteen 1928, jolloin toiminnan oli pakko loppua jo järjestäytyneen yleisradiotoiminnankin vuoksi. Hyvin haikein mielin Pauli purki aseman Väinö Aaltosen avustamana jatkaen radioharrastusta radioamatööriliikenteessä.

Ilmeisesti on hyvin vaikea löytää mitään kirjallista dokumenttia kyseisen yhdistyksen toiminnasta, jota ei ole rekisteröity, mutta ei missään ole varmaan sen purkusanojakaan. Pauli jatkoi radioamatööriharrastusta aina Keski-Suomen Radioamatöörit ry:n perustamiseen saakka, joten toiminnan voidaan katsoa alkaneen jo vuonna 1925. Kerhomme on tällöin vanhimpia radioamatöörikerhoja Suomessa, mutta kirjallista dokumenttia asiasta ei ole.

Katkelma Jyrki Savosen (OH6VV) kirjoittamasta kerhohistoriikista

OH6AD perustettiin 7.1.1962 Jyväshovin Lions-kabinetissa ”HAM SPIRIT”-hengessä.


2 kommenttia

  1. Reino Janhunen sanoo:

    Kiva lukea varhaishistoriaa. Paulin, 6NE alkuperäinen muistelu on julk. SRAL:n 50- ja 75-vuotishistoriikissa. Pauli oli minun Elmerini 50-luvun alussa, kun kokeilin kykyjäni Paulina asemalla keväällä -51.

    Kirjoitan Paulista lyhyen muistelun Liiton muistelusivulle.

    Hyvää jatkoa OH6AD:lle, 73 Reiska OH2HK

  2. Jyrki Savonen sanoo:

    Pakko korjata historiaa. Lähetysasema ja ensimmäinen studio oli kunnallistalossa eli nyk. kaupungintalossa. Puhelinjohtoja oli sitten vedetty kaupungin kirkkoon ja elokuvateatteriin. Muisteluvirheitä tuli Paulin haastatteluissa hieman ja saatoin minäkin jotain ymmärtää väärin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.